Vuosi 2022 on lopuillaan ja vuodessa maailma on muuttunut dramaattisesti. Uusi vuosi tuo kuitenkin aina myös toivon kipinän siitä, että tulevaisuudessa asiat ovat paremmin. Världen förändras dock inte av sig själv, utan genom långsiktigt framåtblickande arbete, tillsammans. För många saker kämpar vi i åratal och när det önskade målet nås, glömmer vi framgångarna snabbt, när nya utmaningar står bakom hörnet och lurar. Saker att fixa och förbättra i världen tar inte slut i morgon. Tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää muistella sitä, mitä kaikkea edistystä olemme jo saaneet aikaiseksi. Se, että konkreettisesti huomaamme, että Vihreämpi maailma rakentuu palalta, tuo varmasti meille kaikille voimaa ja sisua viedä asioita eteenpäin myös tulevaisuudessa.

  • FN-avtalet om att stoppa biodiversitetskrisen till och med år 2030! Se, että 200 maata on päässyt sopimukseen siitä, että noin 30% maailman maa- ja vesialueista suojellaan, ekosysteemejä ennallistetaan ja monimuotoisuutta vahvistetaan on hieno merkki siitä, että vihdoinkin luontoarvot otetaan tosissaan. Även här i Finland genomförde riksdagen äntligen förnyandet av naturskyddslagen.
  • Seksuaalirikoslaki uudistui ja suostumukseen perustuva lainsäädäntö tulee voimaan vuoden 2023 alusta. Sådana här förändringar som sker på nivån av lagstiftning påverkar också attitydklimatet och stödjer kultur, där var och en har rätten att själv bestämma om sin kropp och leva i fred utan trakasserier. Myös trans- ja aborttilain uudistukset etenevät.
  • Energiakriisi ei luonnollisestikaan ole positiivinen saavutus ja sen taloudelliset vaikutukset ovat kestämättömiä monille. Energikrisen har ändå fått människor att tänka mera på sitt energiförbruk och har på Europanivån satt fart på avverkandet av fossilberoendet. Atte Harjanne säger som saken är: övergången till grön energi är lösningen till energikrisen.

Aluevaltuuston kuulumiset

Itä-Uudenmaan hyvinvointialue ottaa vastuun alueemme sote- ja pelastuspalveluista 1.1.2023 alkaen. Kulunut valtuustovuosi on ollut kiireinen: kokouksia, tiedotustilaisuuksia, iltakouluja ja työpajoja on ollut maaliskuun ja joulukuun välisenä aikana useita. De Gröna fullmäktige på vårt välfärdsområde är Lilli Kahri och Marketta Mattila från Sibbo samt Sanna Kivineva och Pasi Siltakorpi från Borgå. 

Maaliskuusta lähtien myös aluehallitus on kokoontunut ahkerasti. Vihreä aluehallituksen jäsen on Marketta Mattila. Nämndernas arbete har tills vidare inte kommit igång ordentligt, eftersom många centrala tjänsteinnehavare börjar i sina tjänster först i början av nästa år. 

Välfärdsområdesfullmäktige har bl.a. beslutat om förvaltningsstadgan. Vihreille hallintosäännön osalta oli tärkeää mm. se että vaikuttajatoimielimet (nuorisovaltuusto, vammaisneuvosto ja vanhusneuvosto) saivat edustuksensa lautakuntiin. Myös se että valtuustolle annettiin todellista vaikutusvaltaa oli tärkeää. 

Välfärdsområdesfullmäktige skapade under hård tidspress en strategi för vårt välfärdsområde, med målsättningen att producera hälsa, välfärd och säkerhet för vårt område. Ett viktigt mål är rättidiga, verkningsfulla och jämnställda tjänster i Östra Nyland. Ennaltaehkäisy on nostettu strategiassa tärkeälle sijalle. Hyvinvointialueen pyrkimys on toimia osallistaen ja vastuullisesti. Vihreiden ehdotuksesta vastuullisuus kirjattiin tarkoittamaan taloudellisen ja sosiaalisen vastuullisuuden lisäksi myös ekologista vastuullisuutta. 

Den Gröna fullmäktigegruppen lämnade i årets första välfärdsområdesmötet en motion om att förverkliga mentalvårdstjänster med låg tröskel i alla kommuner på Östra Nylands område. Fullmäktigeledamot Sanna Kivineva lämnade en motion om att skapa en neuromångfaldsstrategi för Östra Nylands välfärdsområde.

Tärkeää on, että siirtymä hyvinvointialueille sujuisi vuoden vaihtuessa niin sujuvasti, ettei sitä edes huomaisi. Aluevaltuustotyössä on edessä paljon työtä ja kehittämistä jotta alueen strategia saadaan toteutumaan. Rohkeasti sitä kohti! 💚

Kaupunginvaltuuston kuulumiset

Myös Porvoon kaupunginvaltuuston syksy on ollut kiireinen. Organisaatiouudistuksen myötä kaupungin hallintosääntö uudistettiin. Den blev mer lättläst än den tidigare. Representanten för ungdomsfullmäktige har i fortsättningen rätten att delta även i stadsstyrelsemöten och i framtiden beslutar fullmäktige om att grunda eller lägga ner skolor, förskolor och daghem.

Valtuusto kokoontui 14.12.22 vuoden viimeistä kertaa. Uuden organisaation myötä hyväksyttiin paljon eroanomuksia ja valittiin uusia jäseniä eri luottamustehtäviin. I stället för de Grönas Toni Airas valdes Roger Nordman till den finskspråkiga utbildningssektionen. Till nämnden för växande och lärande valdes Sanna Kivineva som ledamot och Saara Kekki som ersättare. Till livskraftsnämnden valdes Pete Lattu och som ersättare Tuomas Green, samt Eeva Puromies och som hennes ersättare Ninni Kähkönen. Konsernijaostoon valittiin jäseneksi Tuuli Hirvilammi ja hänen varajäsenekseen Jari Oksanen. Muissa lautakunnissa, jaostoissa, yhtiöissä ja liikelaitoksissa jatkavat entiset luottamushenkilöt.

Eduskuntavaalit ja tulevat tapahtumat

Haluamme kiittää teitä kaikkia aktiivisesta otteesta paikallispolitiikassa, on ollut ilo lukea hyvin perusteltuja ja taustoitettuja mielipiteitä paikallisista medioista. Myös osanotto keskusteluihin ja tapahtumiin on ollut aktiivista ja innokasta.

Nästa år har vi riksdagsval och vi har två fina kandidater i Borgå: Sanna Kivineva och Mari Lotila! Alla är varmt välkomna att samverka för en effektiv Grön riksdagsvalkampanj och ge dessa två damer flykt till Arkadiabacken och de Gröna till en strålande valseger!

Sanna Kivinevan löydät somesta:

https://www.instagram.com/sannakivinevavihreat

https://www.facebook.com/sannakivinevavihreat

Mari Lotilan löydät somesta:

https://instagram.com/scarymarylotila

https://www.facebook.com/profile.php?id=100087797256910

Den nya styrelsen förbereder en evenemangskalender i januari och vi informerar om de kommande evenemangen så fort som möjligt. Vår sedvanliga face2face tar plats i alla fall på söndagen 22.1. kl 17.30 på Paahtimo.

Hyvää uutta vuotta kaikille ja toivottavasti tavataan pian!

PoVi -hallitus eli Aila, Eeva, Jari, Ninni, Sanna, Saara, Pete, Toni, Hanna ja Janne