Tolkis skola on puhuttanut Porvoon päättäjiä jo vuosia. Nyt alkaa olla lopullisten valintojen paikka.

Kaupunginhallitus keskusteli Tolkkisten ruotsinkielisen koulun rakentamisesta toissapäiväisessä kokouksessaan pitkään. En omalta osaltani halua aloittaa vatvomista menneiden päätösten oikeellisuudesta, jossittelua enkä syyttelyä. Nyt mennään näillä korteilla, toki samalla muistaen, että menneistä virheistä tulisi ottaa opiksi.

Tällä hetkellä avainkysymykseksi nousee se, tulisiko koululle rakentaa miljoonan euron liikuntasali. Rakennuskustannukset ovat jo nousseet rutkasti, ja urakkatarjoukset voivat nostaa niitä vielä lisää. Toisaalta viereisestä monitoimitalosta ei todennäköisesti ole kahden Tolkkisissa sijaitsevan koulun oppilaille riittäviksi liikuntatiloiksi.

Mikä sitten on riittävä liikuntatila? Voisiko ajatella, että lapset voisivat liikkua entistä enemmän ulkona tai jopa luokkatiloissa? Kuljetus Kokonhallille, uimahalliin ja niin edelleen olisi myös pitkälläkin tähtäimellä uutta liikuntasalia huomattavasti edullisempi ratkaisu. Toisaalta liikuntasalista olisi myös koko alueen vapaa-ajanviettopaikaksi, ilta- ja viikonloppukäyttöä arvioiden mukaan löytyisi.

Niin nurinkuriselta kuin se kuulostaakin, liikuntasalin rakentamatta jättäminen viivästyttäisi rakennusprojektia entisestään sekä aiheuttaisi kustannuksia. Uudelleen tehtävät suunnitteluratkaisut maksaisivat lähemmäs sata tonnia, aikaa kuluisi puolisen vuotta. Tuntuu aika ikävältä kohtalolta oppilaille ja henkilökunnalle, jotka ovat saanet odotella uutta kouluratkaisua parakeissa vuodesta 2013. Kaiken lisäksi tilapäisratkaisuksi tarkoitetuista väistötiloista on löytynyt sisäilmaongelmia.

Miljoona on pikkukaupungille iso raha. Suuria investointeja on luvassa, ei vähiten sisäilmakurimuksen kanssa painiskelevalle koulusektorille. Uutta liikuntasalia kaipaa myös ainakin Hinthaaran koulu, jonka oppilailla ei ole lähistöllä muita sisäliikuntamahdollisuuksia.

Sote-uudistus kuristaa kunnan taloutta entisestään verotulojen kadotessa osin maakunnan kukkaroon. Kuinka varmaa myöskään on, että Tolkis skolan oppilasmäärä säilyy ennustetulla tasolla, etenkään sen jälkeen kun Västra enhetsskola valmistuu?

Ratkaisut eivät ole mustavalkoisia, eikä niitä tehdessä voi turvautua puhtaasti vaaliohjelmiin tai omaan arvomaailmaansa. Mikään ratkaisu ei myöskään ole yksiselitteisen oikea, vaan aina on varaa jossitella. Ensi maanantaina on joka tapauksessa päätösten aika, sen olemme velkaa pitkään epävarmuudessa eläneille oppilaille ja opettajille. Mitä sinä tekisit?

Anna-Stiina Lundqvist
Kaupunginhallituksen II varapuheenjohtaja